Työsuhde kriisissäOlet ollut naimisissa saman työpaikan kanssa jo pitkään. Suhteen ensihuuma ja kuherruskuukausi on aikaa sitten laimentunut arkiseksi puuhasteluksi. Muistat hädintuskin sen kihelmöivän jännityksen silloin vuosia sitten kun puhelin soi ja sen riemun kun suhde sinetöitiin sanomalla tahdon.

Suhteen alku oli upea, näitte toisenne loistavien lasien läpi. Olitte luodut toisillenne. Lapsiakin syntyi, loitte yhdessä uusia innovaatioita, joita vaalittiin huolella ja rakkaudella. Hauskaakin pidettiin. Uusi perheesi oli mahtava, vau mitä tyyppejä! "Raskas työ, raskaat huvit" tapasitte sanoa, kun pitkän päivän päätteeksi istuitte lähibaarissa ruotimassa elämän menoa. Tämän porukan kanssa kyllä jaksaa mitä vaan, ajattelit silloin.

Nyt ilmapiiri on muuttunut kyräileväksi, puhutaan vaan jos on pakko ja silloinkin joko loukkaantuneella tai ärsyyntyneellä sävyllä. Kävelet keittiönurkkaukseen, jossa kasvaa likaisia kahvikuppeja kuin sieniä sateella. Taitaa niissä kohta oikeastikin sieniä kasvaa. Ei kai se nyt minun asia ole muiden kuppeja tiskiin laittaa, ajattelet ja huokaat dramaattisesti. Kuulikohan nyt varmasti kaikki paheksuntani!

Mitä on tapahtunut? Ennen niin kukoistavasta suhteesta on tullut taakka. Koet, ettei sinua arvosteta eikä sinua kuunnella. Mielipiteilläsi ei ole mitään painoarvoa. Avoimuus ja luottamus ovat haihtuneet olemattomiin. Tunnet että suhde vaatii sinulta koko ajan enemmän ja enemmän, vaikka saat takaisin yhä vähemmän. Vastapuoli ajattelee samoin ja se tuntuukin olevan ainoa asia, josta olette nykyään samaa mieltä.

"Ei se vaihtamalla parane" sanoo ystävä, kun purat mieltäsi. Pieni ihme sekin, että ylipäätään on enää ystäviä, ajattelet huomatessasi jälleen kerran pudonneesi valituspyörteeseen. Aina voi syyttää taloustilannetta. Tiukka taloustilanne kiristää minkä tahansa suhteen tunnelmia. Helppohan se oli silloin hymyillä kun rahaa virtasi ovista ja ikkunoista. Mihin unohtui se myötä- ja vastoinkäymisissä..

Aamuisin on vaikea nousta sängystä ylös, päätä särkee lähes päivittäin ja aurinkokin lähinnä ärsyttää häikäisyllään. Olet alkanut vähitellen uskoa, että kyllä se vaihtamalla paranisi. Mikä tahansa olisi parempi vaihtoehto, jos vaikka hankkisi lampaita ja muuttaisi syrjäseudulle. Saisi ainakin olla rauhassa. Mutta jokin pidättelee sinua. Onko se pelko? Mitä jos kukaan ei enää huolikaan? Mitä jos joudunkin vain ojasta allikkoon? Entä yhteiset lapsemme, se hyvä mitä joskus saimme yhdessä aikaan, mitä niille käy? Miten pärjään taloudellisesti?

Päätät hakea apua. Tiedät, että suhteen korjaamiseen tarvittaisiin molempien osapuolten panosta, muttet vielä uskalla ehdottaa yhteistä terapiaistuntoa. Sitä paitsi olet lukenut, että muutos lähtee aina itsestä ja voit muuttaa vain itseäsi. Ensin sinua ärsyttää se, ettei valmentajasi annakaan sinulle valmista ratkaisua ongelmaan vaan pistää sinut ajattelemaan itse. Listaat pyynnöstä asioita, joita toivot suhteelta: avoimuus, kunnioitus, arvostus, luottamus, ystävällisyys, positiivisuus, kannustus, vastuullisuus, innostavuus, kiitollisuus. Olet juuri aloittamassa valitusryöppyä siitä, miten et tunnu saavan mitään näistä osaksesi, kun valmentaja pyytää sinua nyt arvioimaan asteikolla 1-10 kuinka paljon itse annat noita ominaisuuksia suhteessa. Nelosten rivi pistää sinut hiljaiseksi. Milloin olen itse viimeksi osoittanut kiitollisuutta tai kannustanut? Olenko ollut avoin ja rehellinen vai kyräillyt vain selän takana? Olenko vain odottanut, että joku muu korjaa tilanteen?

Seuraavana päivänä huikkaat hymyillen huomenet (saat osaksesi epäileviä katseita, mutta et välitä siitä). Hämmennät lisää siivoamalla kahvikupit koneeseen ja kiittämällä ja kehumalla aina kun siihen tulee tilaisuus. Käytte suhteenne pisimmän ja avoimimman keskustelun pitkään aikaan. Sanot, että olet valmis tekemään parhaasi asioiden muuttamiseksi, jos saat saman lupauksen. Uskallatte nauraa jo vähän yhteisille muistoille ja paiskaatte kättä. Ei kai ole haittaa yrittää mitä omalla positiivisuudella saa aikaan.

Varmuuden vuoksi kiinnität seinään uuden huoneentaulun, joka toivottavasti auttaa huomaamaan sen hetken, kun on parempi jättää lamppu rikki ja vaihtaa taloa:

suhteet