Syksyisin elämä alkaa alustaTakana on upea lämmin kesä ja alkusyksykin on saatu nauttia lähes kesäsäistä. Tällä viikolla onkin sitten kaivettu kaapeista lämpimämpiä vaatteita ja sadepilvet ja kovat tuulet ovat muistuttaneet lähestyvästä talvesta. Oheinen kuva on otettu Kaivopuistossa maanantaina 23.9.2013. Siinä on melko dramaattinen tunnelma, mutta onneksi Uunisaaresta kajastava lämmin valo kutsuu kuin majakka turvalliseen satamaan. Kuvaa ottaessani, kädet kohmeessa, mieleeni pulpahti the Great Gatsbyn legendaarinen lausahdus: "Life starts all over again when it gets crisp in the fall." Syksy todellakin tuntuu uudelta alulta, jopa enemmän kuin vuodenvaihde.

lifestartsover

Alkusyksy on useimmille energistä aikaa. Akut on ladattu, aurinko hellii vielä suurimman osan aikaa ja intoa riittäisi vaikka mihin. Kuntosalit ja harrastusryhmät täyttyvät ja elämät laitetaan uuteen uskoon. Mutta kun mennään kohti kirpeämpää ja pimeämpää kautta, silloin otetaan tosissaan mittaa mielen hallinnasta. Voittaako positiivisuus vai valtaavatko tummat pilvet taivaan lisäksi myös mielen. Kesä on enää vain haikea muisto ja edessä on pitkä pimeä ja kylmä jakso. Miten siitä selviäisi?

Jos talvehtiminen etelässä ei ole vaihtoehto, on keksittävä luovempia ratkaisuja. Ja en nyt tarkoita kirkasvalolamppua vaikka sekin on kyllä toimiva keino kaamosväsymyksen taltuttamiseen. Puhun nyt sisäisestä valosta, joka ei sammu edes pahimmalla myrskyllä, eli tietoisesta läsnäolosta, kiitollisuudesta ja myönteisestä ajattelusta. Voit muuttaa sitä, mistä olet tietoinen eli ensin on kiinnitettävä huomio omiin tuntemuksiin.

Mieleen kerääntyvät pilvet on hyvä huomioida tarpeeksi ajoissa ennen kuin ne yltyvät myrskyksi. Tunnistatko ne pienet signaalit, jotka kertovat alkavasta väsymyksestä ja huonoista tuulista? Kun otat tietoisesti hetken kysyäksesi omia kuulumisiasi, ehdit reagoimaan ennen kuin täysin vajoat koomaan. Kun olet tietoinen mielialaasi suuntaan ja toiseen vaikuttavista asoista, voit kohentaa hyvinvointiasi ja löytää kaipaamaasi energiaa. Mieti millaista energiaa tarvitset juuri nyt. Listaa asioita, jotka tuovat sinulle positiivista energiaa ja pohdi, miten voisit lisätä niitä tässä elämäntilanteessasi. Tee pieniä muutoksia kohti parempaa oloa.

Ja jälleen kerran täytyy korostaa kiitollisuuden voimaa. Mitä enemmän kiinnität huomiota asioihin, joista voit olla kiitollinen, sitä helpompi on tarpoa vastatuuleen.

Suloisen kirpeää syksyä!

PS. Jos kaipaat apua tummien pilvien karkottamisessa, hyödynnä Havenan syystarjous. Syyskuun loppuun mennessä varatut valmennustapaamiset 60 € (norm. 95 €). Etsitään yhdessä keinoja luoda valonpilkahduksia pimeään.