JuhannustaikojaSuomi hiljenee kohta juhannuksen viettoon ja minäkin vetäydyn perheeni kanssa Havenan syntysijoille saaristoon. Sitä ennen haluan puhua hyvin henkilökohtaisesta asiasta: suvusta.

Minulle suku on aina ollut tärkeä ja lapsena serkkuni olivat parhaita ystäviäni. Äidiltäni opin, että kaikkiin sukulaisiin on pidettävä yhteyttä ja myöhemmin olen tuota uskomusta myös kyseenalaistanut - jos elämä vie eri suuntiin, niin se vie. Siksi joidenkin ennen niin läheisten sukulaisten kanssa yhteydet ovat harventuneet, mutta silti heitä on aina mukava tavata sukujuhlissa ja satunnaisissa kohtaamisissa.

laituri

Viime aikoina olen kuitenkin miettinyt sitä, kuinka pajon menneisyyden haamuja, loukattuja tunteita, koettuja vääryyksiä ja sukupolvesta toiseen siirtyvää puhumattomuuden kulttuuria sukuihin kuuluukaan. Meillä nuoremmilla sukupolvilla on niistä vain pirstaleinen käsitys, mutta silti nuo edellisten sukupolvien keskinäiset riidat ja tunteet vaikuttavat myös meihin nuorempiin. Olen kokenut surua ja avuttomuuden tunnetta kuullessani erilaisia juonenpätkiä sukuani murentavasta tarinasta. Tiedän etten voi tehdä oikein mitään, mutta tekisi mieli sanoa kaikille osapuolille ja tasapuolisesti: Haluatko olla oikeassa vai onnellinen?

Toivonkin tältä juhannukselta sellaista taikaa, joka saisi edes yhdeksi päiväksi ihmiset päästämään irti menneisyyden taakoista, hellittämään otetta omista uskomuksistaan, avaamaan silmät sille ettei ole vain yhtä totuutta ja antamaan anteeksi sekä muille että itselleen. Toivon tätä erityisesti siksi, koska isoäitini juhlii tänään 85-vuotissyntymäpäiviään ja soisin mielelläni hänelle onnellisen ja huolettoman juhlapäivän.

Juhannuskoivujen katveessa on helppo nähdä mikä elämässä on tärkeää. Mitä jos laitettaisiin omat pelkomme ja riippakivemme laatikkoon juhannuksen ajaksi ja katsotaan sitten ensi viikolla mitä sieltä haluamme ottaa ulos. Näiden ajatusten siivittämänä kirjoitin syntymäpäiväsankarille runon. Se muistuttakoon meitä kaikkia siitä, että jokaisessa hetkessä piilee rajattomasti mahdollisuuksia.

leaf

Onnellista juhlapäivää, rakas Mummi, ja juhannustaikoja ja hyviä aikoja myös kaikille muille!