Itsekästä terveyttä vai tervettä itsekkyyttä?Oman painonsa päälliköt starttasi uuden ryhmän voimin elokuun lopussa. Ryhmä on täynnä upeita naisia, jotka huolehtivat suurella sydämellä ympärillä olevistaan: lapsista, lapsenlapsista, vanhemmista, puolisoista, kodista, työstä, ystävistä. Keskusteluissa nousi kuitenkin esiin yksi yhteinen huoli: omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on jäänyt muun elämän jalkoihin. Muiden puolesta uhrautuvat naiset miettivät, onko itsekästä nostaa oma hyvinvointi ykköseksi. Mitä sinä olet mieltä? Millaista on paljon puhuttu terve itsekkyys? Onko itsekästä pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan?

Itsestä huolehtimiseen liittyy paljon vahvoja tunteita. Osa kokee syyllisyyttä siitä, että on päästänyt itsensä huonoon kuntoon. Osa taas kokee, ettei ole ansainnut hyvinvointiaan. Ajatukset omasta saamattomuudesta taas johtavat kierteeseen, jossa lannistuneisuus ottaa vallan ja siitä tunteesta käsin tehdyt olemattomat ponnistelut vain vahvistavat alkuperäistä ajatusta: en saa yhtään mitään aikaan. Oma mielemme toimii pahimpana vastustajanamme.

Ensimmäinen askel irti mielen asettamasta ansasta on ymmärtää se, että kaikki nuo tunteet ja ajatukset ovat hyväksyttäviä ja niillä on tarkoituksensa. Tunteet eivät ole yksiselitteisesti positiivisia tai negatiivisia. Surun tunteet auttavat luopumaan ja päästämään irti, viha ja kiukku saavat toimimaan ja tekemään tarvittavia muutoksia. Negatiivisiksi ajatelluilla tunteilla voi siis olla positiivinen lopputulema. Samoin onnen tunteet voivat kääntyä negatiivisiksi: olenko ansainnut tämän onnen tässä tilanteessa, saanko olla iloinen vaikka läheiseni surevat? Onnen takana voi piileksiä syyllisyys, syyllisyyden takana kolkutella helpotus. Tunteet tulevat ja menevät, kuin yllättävät vieraat.

Minua onkin puhutellut erityisesti Rumin runo The Guest House, joka muistuttaa, että kaikilla tunteilla on tarkoituksensa ja kaikki tunteet ovat hyväksyttäviä.

Rumi: the Guest House

Tunteet voivat siis toimia oppaina muutospolullasi. Anna niiden tulla ja kuuntele mitä niillä on kerrottavanaan. Tulkkaa tunteiden viesti tekemisen kielelle ja seuraa sitä opasta joka vie kohti hyvinvointia.