"Hyvä mieli, parempi ruoka!"Tänään vietetään Maailman mielenterveyspäivää. Mielenterveyspäivän avulla halutaan herättää keskustelua henkisen hyvinvoinnin edistämisestä, mielenterveyden ongelmien ehkäisemisestä ja hoidosta sekä mielenterveyspotilaiden ja omaisten asemasta maailmanlaajuisesti.

Varsinkin kesän jälkeen kuntokeskukset ja lenkkipolut täyttyvät innokkaista elämäntaparemontoijista ja lehdet ovat pullollaan erilaisia dieetti- ja laihdutusohjeita. Fyysisestä kunnosta huolehtiminen tuntuu olevan itsestäänselvyys ja siihen käytetään aikaa ja rahaa. Mutta mitä iloa on toimivasta kropasta, jos sen sisällä on rikkinäinen tai väsynyt mieli?

Suomalaisen ruokatalon tuttua slogania soveltaen voisi sanoa ”Hyvä mieli, parempi ruoka”. Kun mieli voi hyvin, jaksamme tehdä töitä tavoitteidemme eteen, saamme aikaan enemmän ja pystymme nauttimaan saavutuksistamme. Keho ja mieli ovat tiiviisti yhteistyössä. On selvää, että fyysinen hyvinvointi lisää henkistä hyvinvointia, mutta sama toimii myös toisinpäin. Myös kehosta jaksaa pitää paremmin huolta, kun voi henkisesti hyvin. Ajatuksesi ja tunteesi seuraavat sinua kaikkialle, et voi ohjelmoida mieltäsi pois päältä. Miksi et siis huolehtisi hyvinvoinnistasi kokonaisvaltaisesti?

Myös (tai etenkin) työpaikoilla henkiseen hyvinvointiin panostetaan huolestuttavan vähän. Stereotyyppinen työhyvinvointiohjelma sisältää työterveyshuollon, liikuntasetelit, TYKY-päivän kerran vuodessa ja perinteiset pikkujoulut ja kesäjuhlat. Tämä on tietenkin kärjistämistä, mutta varmastikaan en osu täysin harhaan jos väitän, että monilla työpaikoilla hyvinvointi painottuu fyysisestä kunnosta huolehtimiseen. Haluankin haastaa henkilöstön hyvinvoinnista vastaavat pohtimaan, mitä hyötyä olisi henkisen hyvinvoinnin edistämisestä työpaikoilla? Tämä on aihe, josta tulen varmasti kirjoittamaan usein.

Milloin sinä olet viimeksi tietoisesti panostanut oman mielesi huoltoon? Tänään on myös Suomalaisen kirjallisuuden päivä. Miksi et siis huolehtisi tänään mielestäsi käpertymällä sohvan nurkkaan hyvän kotimaisen romaanin kanssa!

"Tutki parhaita kirjailijoita siten avartaaksesi mielikuvituksesi piiriä."
- Aleksis Kivi