Juhannustaikoja

Suomi hiljenee kohta juhannuksen viettoon ja minäkin vetäydyn perheeni kanssa Havenan syntysijoille saaristoon. Sitä ennen haluan puhua hyvin henkilökohtaisesta ja vaikeastakin asiasta: suvusta.

laituri
Lue lisää..

Psykologian komea paluu juurilleen

Vuonna 1998 avasin Helsingin yliopiston valintaoppaan ja tunnustelin tulevaa urapolkuani. Lukiolaisena Kalliossa lempiaineitani ilmaisuaineiden lisäksi olivat psykologia, filosofia ja kielet.
maslow_quote
Minua on aina kiinnostanut ihmismielen ilmiöt ja mahdollisuudet, ja psykologin ammatti olisi voinut olla luonteva vaihtoehto. Suljin kuitenkin sen vaihtoehdon nopeasti pois, sillä koin, että psykologia on liian sairauskeskeistä ja pelkäsin, etten jaksaisi työskennellä mielisairauksien ja pahoinvoinnin parissa. Päädyin opiskelemaan sosiaalipsykologiaa, jonka uskoin lähestyvän ihmisen käyttäytymistä positiivisemmista näkökulmista.
Lue lisää..

Almost related to a famous mental patient

I am taking part on the Scintilla Project, a fortnight of story sharing. During these two weeks I will be writing personal stories inspired by the daily prompts given by the project. For the inconvenience of other participants I will be writing in English. Find out more about the Scintilla Project at http://www.scintillaproject.com.

This is a story inspired by Day 9 prompt:
What is the longest thing you know by heart (for example, a prayer, speech, commercial jingle, etc.)? Why did you learn it?

I don’t know if it’s a longest thing that I know by heart but it sure makes people stare at me a long time when I say it aloud. It’s a phrase that explains how I’m related to famous Finnish author Aleksis Kivi.

In Finnish it goes like this: “Isän äidin äidin siskon miehen siskon mies oli Aleksis Kiven veljenpoika Arvid Stenvall.”

In English: “My father’s mother’s mother’s sister’s husband’s sister’s husband was Aleksis Kivi’s nephew Arvid Stenvall.”
Aleksis Kivi


My aunt who has an astonishing ability to remember poems, verses, quotes and lyrics for every occasion taught this phrase to me. I don’t know how she ended up with this genealogy but I trust it to be true.

I like to explain myself that this somewhat far-fetched connection to a creator of Finnish modern literature explains my love for reading and for the art of writing. I love to think that there is a tiny bit of a writer in myself thanks to this distant relation.
Lue lisää..

Tee auringonpaisteesta tapa ajatella

Vietin viime viikolla talvilomaa hiihdellen retkisuksilla talvisessa saaristossa. Ympärillä rauha ja eläinten jälkien reitittämä hanki, jonka aurinko sai kimaltelemaan pieninä timantteina. Tulin ihan höpsön onnelliseksi. Pitkän pimeän jakson jälkeen aurinko voi saada aikaan jopa ekstaattisen tilan. Auringonvalo lisää serotoniinin eli kehon luonnollisen mielihyvähormonin tuotantoa ja yhdistettynä endorfiineja tuottavaan liikuntaan, onnen tunteilta ei voi välttyä.
sunshine

Lue lisää..

Päästä irti raskaasta taakasta

Meistä jokainen kantaa mukanaan jonkinlaista henkistä painolastia, mutta joillakin kivireen koko tuntuu kasvavan nopeammin sietämättömiin mittasuhteisiin kuin toisilla. Joillakin tuntuu olevan enemmän taipumusta takertua ikäviin tapahtumiin, koettuihin vääryyksiin, vastoinkäymisiin ja menneisyydessä tehtyihin virheisiin. Lopulta taakka on niin iso ja raskas, ettei sen takaa näy enää polkua saati että jaksaisi ottaa askeltakaan. On aika heittää pois turhiksi käyneet marttyyrin viitat, katkeruuden kaavut ja suruhunnut, ja hellittää otetta kivireestä.
JonJMuth


Valmennuksessa keskitytään tulevaisuuteen ja etsitään voimavaroja ja rakennuspalikoita onnelliseen ja tasapainoiseen elämään. Välillä on kuitenkin suunnattava katse taaksepäin ja tunnistettava ne asiat, jotka estävät meitä menemästä eteenpäin. Irti päästäminen menneistä asioista, ihmisistä tai ajattelumalleista, jotka eivät enää palvele omaa hyvinvointia ja kasvua, on edellytys muutokseen. Usein irti päästäminen tarkoittaa anteeksi antamista, joko itselle tai toisille. Toisinaan riittää, että hyväksyy asian juuri sellaisena kuin se on. Ensimmäinen askel on tunnistaa ja tunnustaa, että ylipäätään on jotain irti päästettävää.
Lue lisää..

Kuka sinun arkeasi ilahduttaa?

Tänään vietetään järjestyksessään toista Mitalipäivää. Olin paikalla vuosi sitten TEDx Helsinki -tapahtumassa, jossa taiteilija Meiju Niskala lanseerasi Mitalipäivän ja jakoi 700 mitalia annettavaksi arjen ilostuttajille. Viime vuonna minun mitalini meni päiväkodin siivoojalle Pirkolle, joka on aina niin iloinen ja ystävällinen, oikea arjen sankari. Mitalin antaminen oli yhtä hienoa sekä antajalle että vastaanottajalle. Kiitollisuus on upea voima jo sinällään, mutta kun kiitoksen sanoo ääneen, se muuttaa molempien osapuolten päivän monta astetta merkityksellisemmäksi. Liikutus oli molemminpuolinen ja hyvä olo kesti koko päivän. Myös ympärillä mitalinluovutusta seuranneet lapset aistivat, että kyse oli jostain erityisestä.

Vaikka vuosi on pitkä aika lapsen elämässä, poikani muisti heti mistä on kyse, kun kerroin hänelle lähestyvästä Mitalipäivästä. Hän ilmoitti välittömästi haluavansa antaa mitalin omalle hoitajalleen päiväkodissa. Niinpä askartelimme yhdessä kaksi upeaa mitalia, kierrätysmateriaaleista tietenkin. Pojalle mitalin saajan valinta oli helppo ja olen onnel
Mitalipäivä 2012
linen tietäessäni, että hänen mitalinsa menee oikeaan osoitteeseen – todelliselle arjen sankarille, joka huolehtii siitä, että lapsellani on turvallinen ja hyvä olla silloin, kun hän ei voi olla kotona. Hänelle, joka kuuntelee lapseni ilot ja surut, silloin kun minä en voi olla niitä kuulemassa. Vähän harmittaa, ettei hoitaja ollut vielä tullut töihin kun aamulla menimme päiväkotiin, enkä siis päässyt todistamaan mitalinluovutusta. Uskon, että se oli ikimuistoinen hetki molemmille.
Lue lisää..

"Hyvä mieli, parempi ruoka!"

Tänään vietetään Maailman mielenterveyspäivää. Mielenterveyspäivän avulla halutaan herättää keskustelua henkisen hyvinvoinnin edistämisestä, mielenterveyden ongelmien ehkäisemisestä ja hoidosta sekä mielenterveyspotilaiden ja omaisten asemasta maailmanlaajuisesti.

Varsinkin kesän jälkeen kuntokeskukset ja lenkkipolut täyttyvät innokkaista elämäntaparemontoijista ja lehdet ovat pullollaan erilaisia dieetti- ja laihdutusohjeita. Fyysisestä kunnosta huolehtiminen tuntuu olevan itsestäänselvyys ja siihen käytetään aikaa ja rahaa. Mutta mitä iloa on toimivasta kropasta, jos sen sisällä on rikkinäinen tai väsynyt mieli?
Lue lisää..