”En ajattele mitään, minulla on muuten vaan suu kiinni”

Kaikki pienten lasten vanhemmat tietävät, miten lapset tuovat meissä esiin uusia puolia – eikä aina niitä kaikkein positiivisimpia. Itse olen ollut aina hyvin rauhallinen, mutta jostain syystä kolmevuotias poikani saa minusta välillä esiin alkukantaisen huutajan ja tiuskijan. Lapset ovat tosi hyviä venyttämään hermojamme aina katkeamispisteeseen asti. Pahin tunne on se syyllisyys, joka iskee heti kun olet vajonnut itse lapsen tasolle.

Itse asiassa lapsen tasolle vajoaminen on juuri se, mitä tulisikin tehdä noissa tilanteissa – ei henkisesti, vaan fyysisesti. Usein kyse on siitä, että lapsi ei koe tulevansa kuulluksi. Jos viitsisi polvistua lapsen tasolle, katsoa silmiin ja kysyä rauhallisesti mitä asiaa lapsella on, voi olla että tilanne menisi ohi nopeasti ja helposti. Ehkä kyse olikin siitä, että olit luvannut lapselle jotain, minkä nyt kiireessä unohdit, etkä kuule, kun lapsi yrittää muistuttaa asiasta ja kiukuttelee, kun et huomaa. Varsinkin lasten kohdalla oletamme liian usein mikä on vialla, sen sijaan että kysyisimme lapselta itseltään.

mindfulness

Lue lisää..

Koskaan ei ole liian myöhäistä kiittää

Jostain syystä tänään mieleeni palautui aikoinaan organisaation arvoista tekemäni gradu. Kun silloin mietin gradun tekemistä, minulle oli selvää, että haluan sen päätyvän muuhunkin käyttöön kuin koristamaan kirjahyllyä. Sosiaalipsykologian laitoksen perinteestä poiketen halusin tehdä käytännönläheisen tilaustutkimuksen jollekin yritykselle tai organisaatiolle. Niinpä päädyin vetämään arvoprosessia erääseen yhdistykseen.

Arvoprosessin vetäminen ei ollut helppoa. Kohtasin paljon vastarintaa, välinpitämättömyyttä ja minuun suhtauduttiin kuin veisin aikaa joltain tärkeämmältä. Kirjoitankin gradussani, että eräässä palaverissa, jossa piti keskustella arvoista, sana arvo tuli esiin vain puhuttaessa arvonlisäverosta. Ah mitä huumoria..

kiitollisuus

Lue lisää..

"Hyvä mieli, parempi ruoka!"

Tänään vietetään Maailman mielenterveyspäivää. Mielenterveyspäivän avulla halutaan herättää keskustelua henkisen hyvinvoinnin edistämisestä, mielenterveyden ongelmien ehkäisemisestä ja hoidosta sekä mielenterveyspotilaiden ja omaisten asemasta maailmanlaajuisesti.

Varsinkin kesän jälkeen kuntokeskukset ja lenkkipolut täyttyvät innokkaista elämäntaparemontoijista ja lehdet ovat pullollaan erilaisia dieetti- ja laihdutusohjeita. Fyysisestä kunnosta huolehtiminen tuntuu olevan itsestäänselvyys ja siihen käytetään aikaa ja rahaa. Mutta mitä iloa on toimivasta kropasta, jos sen sisällä on rikkinäinen tai väsynyt mieli?
Lue lisää..

Osallisuudesta ja johtamisesta

Olin hiljattain päiväkodin vanhempainillassa kuuntelemassa miten päiväkodin johtaja esitteli koko päivähoitoalueen yhteisen tavoitteen lasten osallisuuden lisäämisestä päiväkodin toiminnassa. Tavoitteena on, että lapsi saisi kokemuksen siitä, että voi itse vaikuttaa asioihin ja että hänen ajatuksillaan ja mielipiteillään on merkitystä. Lapsia kannustetaan ajattelemaan itsenäisesti ja osallistumaan toimintaan omien kykyjensä ja kiinnostuksensa mukaan. Osallistaminen ei kuitenkaan tarkoita lasten anarkiaa ja mielihalujen perässä poukkoilua, vaan lapset oppivat, että yhteispelillä ja toisia kunnioittaen voi saada aikaan haluamiaan asioita.
Lue lisää..