Artikkelit avainsanalla:verkkosivujen ylläpito
Verkkosivusuunnittelija työskentelee WordPress-projektin parissa

Miten verkkosivuprojekti etenee – WordPress-sivujen toteutus vaihe vaiheelta

Oletko miettinyt verkkosivujen uusimista tai täysin uusien WordPress-sivujen teettämistä, mutta koko projekti tuntuu mystiseltä mustalta laatikolta? Ei huolta – tässä jutussa avaan selkokielellä, miten verkkosivuprojekti etenee vaihe vaiheelta. Saat samalla käsityksen siitä, mitä asiakkaalta odotetaan, mitä minä teen ja miten kaikki etenee ilman paniikkikohtauksia tai teknisiä yllätyksiä.

(Tai no, ainakin melkein ilman. Elämäähän tämä vain on.)

1. Lähtötilanteen kartoitus: mitä tarvitaan ja miksi?

Verkkosivuprojekti alkaa keskustelulla. Haluan tietää, mitä olet tekemässä, kenelle ja miksi. Tavoitteleeko sivusto asiakashankintaa, näkyvyyttä, ajan säästöä, verkkokauppamyyntiä vai kaikkea tätä? Tässä vaiheessa ei tarvitse olla täydellistä briiffiä, mutta mitä tarkemmin pystyt kuvaamaan tarpeesi, sitä parempi lopputulos.

Selvitämme myös, onko yritysilme (logo, värit, typografia, yleinen tyyli) jo olemassa vai tarvitseeko brändi rakentaa alusta asti. Jos yritysilme puuttuu tai kaipaa päivitystä, lähdemme liikkeelle sen suunnittelusta ennen kuin siirrytään sivujen tekemiseen.

Samassa yhteydessä varmistamme myös, löytyykö jo domain ja webhotelli – jos ei, autan niiden hankinnassa ja neuvon, mikä vaihtoehto sopii parhaiten juuri sinun tarpeisiisi.

2. Tarjouksen laatiminen ja aikataulutus

Kun tavoitteet ovat selvillä, teen sinulle selkeän tarjouksen, jossa on eritelty työvaiheet, hinta ja arvioitu aikataulu. Ei piilokuluja, ei mystisiä tuntilaskutuksia – vaan konkreettinen suunnitelma siitä, mitä tehdään ja milloin.

Tarjouksessa suosittelen myös, millä WordPress-teemalla, sivunrakennustyökalulla ja lisäosilla projekti toteutetaan. Näin tiedät jo alussa, mihin ratkaisuun sivusto rakentuu ja mitä se mahdollistaa jatkossa.

Mistä verkkosivujen hinta muodostuu?
Hinta perustuu työhön käytettävään aikaan, ja siihen vaikuttavat erityisesti:
– sivuston laajuus (kuinka monta sivua, millainen sisältö)
– toivotut toiminnallisuudet (esimerkiksi ajanvaraus, tapahtumakalenteri, verkkokauppa, lomakkeet)
– tekniset vaatimukset ja integraatiot (esimerkiksi uutiskirje, analytiikka, kieliversiot)

Teen työni aina huolellisesti ja perusteellisesti, enkä päästä käsistäni mitään puolinaista – sellaista, josta tietäisin, ettei asiakas saa siitä täyttä hyötyä. Siksi en tee niitä kaikkein halvimpia verkkosivuja, vaan mieluummin ratkaisuja, jotka palvelevat oikeasti pitkällä aikavälillä.

3. Sisällöt, rakenne ja suunnittelu

Tässä vaiheessa suunnittelen sivuston rakenteen (eli mitä sivuja tarvitaan ja miten ne järjestetään) sekä luonnostelen ulkoasua ja tyyliä. Jos sinulla on valmiit tekstit ja kuvat, mahtavaa! Jos ei, autan mielelläni niiden tuottamisessa.

🖼 Kuvitus: Asiantuntijayrittäjälle suosittelen lämpimästi käyntiä valokuvaajalla – persoonalliset kuvat nostavat uskottavuutta ja parantavat ensivaikutelmaa. Voin suositella valokuvaajia, joiden kanssa olen tehnyt hyvää yhteistyötä. Muihin kuvitustarpeisiin autan löytämään laadukkaita kuvapankkikuvia, joko maksuttomia tai lisenssimaksullisia – sopimuksen mukaan.

✍️ Tekstit: Autan tekstien oikoluvussa ja hiomisessa, ja halutessasi muokkaan ne hakukoneystävällisiksi. Myös toimintakehotukset (CTA:t) käydään läpi: mitä halutaan että kävijä tekee – ottaa yhteyttä, varaa ajan, lataa jotain, siirtyy verkkokauppaan?

4. WordPress-sivuston tekninen toteutus ja rakentaminen

Kun suunnitelma on hyväksytty, alan rakentaa sivuja teknisesti WordPressiin.

Jos kyseessä on aivan uudet sivut, laitan domainosoitteeseen tyylikkään “Tulossa pian” -sivun, ja rakennustyöt tapahtuvat piilossa sen taustalla. Jos taas kyse on vanhan sivuston uudistuksesta, teen uuden sivuston testiympäristöön, jotta nykyinen sivu pysyy käytössä siihen asti, kunnes uusi on valmis.

Kun koen, että sivusto on esiteltävässä kunnossa, saat testilinkin, josta pääset katsomaan tekeillä olevia sivuja ja antamaan palautetta. Palautteen perusteella teen tarvittavat muutokset, ennen kuin edetään viimeistelemään sivuja.

Minulle on tärkeää, että sivusto näyttää ja tuntuu juuri sinulta – sellaiselta, että voit olla siitä ylpeä ja se toimii aidosti sinun yrityksesi jatkeena. Olen usein saanut palautetta siitä, että saan heti kiinni siitä, mitä asiakas hakee – ja se on ehkä suurin kohteliaisuus, mitä suunnittelija voi saada.

5. Testaus ja julkaisu

Ennen julkaisua testaan sivuston toimivuuden eri päätelaitteilla ja selaimilla: näyttävätkö sivut hyvältä myös kännykällä, toimiiko navigointi loogisesti, latautuuko sivusto riittävän nopeasti?

Julkaisun jälkeen voimme lisätä sivuston Google Search Consoleen ja kytkeä mukaan esimerkiksi Google Analyticsin, jos näin on sovittu. Asennan myös hakukoneoptimointia helpottavan lisäosan (esimerkiksi Yoast SEO tai vastaava), jonka avulla voit jatkossa itse hallita esimerkiksi sivujen metakuvauksia ja otsikoita.

Teen aina kevyen hakukoneoptimoinnin osana projektia: varmistan tekniset perusasiat, kuten sivuston otsikkorakenteet, selkeät URL-osoitteet, metakuvaukset ja hakukoneystävälliset sivunimet.

Tässä vaiheessa laitetaan kuntoon myös evästebanneri ja huolehditaan siitä, että tietosuojaseloste löytyy ja on linjassa sivuston toiminnallisuuksien kanssa. Jos tarvitset valmista pohjaa tai apua sisällön kanssa, autan mielelläni.

6. WordPress-sivujen tuki ja ylläpito – en jätä sinua pulaan

Verkkosivuprojekti ei lopu julkaisuun. Sivusto on elävä kokonaisuus, joka tarvitsee huolenpitoa myös jatkossa – aivan kuten kahvinkeitin, WordPress-sivutkin alkavat nikotella, jos niitä ei huolla. (Tosin sivut eivät ala savuta, vaan muuttuvat hitaiksi, haavoittuviksi tai jopa näkymättömiksi Googlessa.)

Siksi tekninen ylläpito on tärkeää, eikä sitä kannata jättää tekemättä – ei edes siinä tapauksessa, että sivu ”näyttää ihan hyvältä”. Päivitykset, varmuuskopiot ja tietoturva eivät näy käyttäjälle, mutta niiden laiminlyönti kyllä näkyy – ennemmin tai myöhemmin.

Ylläpidon voi:

  • hoitaa itse, jos haluat oppia ja ottaa vastuuta (autan alkuun ja annan ohjeet)
  • ulkoistaa minulle, jolloin huolehdin kaikesta puolestasi (tutustu ylläpitopalveluuni)
  • tai tehdä yhdessä, jos haluat olla mukana mutta tarvitset välillä apua

Jos haluat itse päivittää sisältöjä, kuten lisätä blogipostauksia tai muuttaa tekstejä, perehdytän sinut sivuston käyttöön. Ohjeistus voidaan tehdä joko yhdessä etänä tai erillisenä oppaana – juuri sinulle sopivalla tavalla. Saat toki minulta aina apua myös sisältöjen päivittämisessä.

🧩 Ja tärkeimpänä: Jos jokin mietityttää tai haluat kysyä ihan mitä tahansa sivuihin liittyvää, tiedät mistä minut löytää. Kynnys saa olla matala. Monet asiakkaani ovat kiittäneet siitä, että vastaan aina – ja että vastaan selkeästi. En puhu pelkkää teknistä jargonia, vaan selitän asiat niin, että ne oikeasti ymmärtää. Olen tässä, kun tarvitset – projektin aikana ja sen jälkeen.

Yhteenveto: verkkosivuprojekti on yhteispeliä

Hyvä verkkosivuprojekti ei ole pelkkää koodia ja kuvien sommittelua, vaan yhteistyötä. Kun kommunikaatio toimii, lopputuloksena syntyy sivusto, joka näyttää hyvältä, tuntuu omalta ja tekee työnsä tehokkaasti – olipa tavoitteena sitten asiakashankinta, asiantuntijabrändin vahvistaminen tai vaikka tuotteiden myynti.

Jos olet miettinyt, että nyt olisi aika päivittää tai perustaa sivut, mutta et tiedä mistä aloittaa, niin aloitetaan yhdessä. Ota yhteyttä, jos mielessä pyörii kysymyksiä – ei sido mihinkään, mutta saattaa helpottaa oloa yllättävän paljon.

Kevyt yhteydenotto (#5)
Läppäri ja kahvikuppi keväisessä puutarhassa.

Kevätsiivous verkkosivuille – raikasta ilme ja päivitä sisällöt

Kevään valossa huomaa kaiken, mitä talven hämäryys on armollisesti peittänyt: pölyiset ikkunat, villakoirat nurkissa – ja ehkä myös sen, että verkkosivusi elävät yhä vuotta 2022.

Verkkosivut eivät ehkä kerää pölyä näkyvästi, mutta kyllä niihinkin voi kertyä kaikenlaista ylimääräistä: vanhentuneita tekstejä, rikkinäisiä linkkejä, unohtuneita kampanjoita ja vuosia vanhoja hintatietoja. Puhumattakaan siitä, että etusivun tunnelma voi joskus jäädä jumiin johonkin ikuisen marraskuun moodiin, vaikka ulkona jo paistaa aurinko.

Verkkosivut eivät ole ”tee kerran ja unohda” -projekti. Ne ovat elävä osa brändiäsi – vähän niin kuin digitaaliset kasvot, jotka tervehtivät jokaista uutta (ja vanhaa) asiakastasi. Siksi pieni kevätsiivous voi tehdä ihmeitä.

Tässä muutama kohta, jotka kannattaa vilkaista nyt keväällä:

1. Onko sisältö ajan tasalla?

Onko kiireen keskellä jäänyt päivittämättä uusimmat tuulet blogiin tai ajankohtaispalstalle? Onko palveluitasi kehitetty tai hinnoittelua tarkistettu, mutta sivuilla on yhä viime vuoden versio?

👉 Tarkista erityisesti:

  • Palvelusivut (mitä oikeasti tarjoat tällä hetkellä?)
  • Hinnat ja saatavuustiedot
  • Mahdolliset tarjoukset ja kampanjat
  • Yrityksen esittely – tuntuuko se vielä sinulta?

2. Löytääkö sivukävijä helposti kaiken oleellisen?

Navigaatio, call to actionit, yhteystiedot… Ne kaikki saattavat näyttää teknisesti olevan paikallaan, mutta vievätkö ne kävijän sinne minne haluat? Jos vastaus on ”ehkä”, on hyvä aika tehdä pieni kävijäpolun katselmus.

Vinkki: Pyydä joku muu katsomaan sivuja tuorein silmin – tai asetu itse asiakkaan kenkiin. Klikkaisitko sinä itsesi yhteydenottolomakkeelle?

3. Kaipaako ulkoasu päivitystä?

Visuaalinen ilme ei tarvitse täysremonttia pysyäkseen ajankohtaisena. Pienetkin muutokset voivat antaa koko sivustolle uutta energiaa. Ehkä uudet kuvat, raikkaampi väri tai fonttipäivitys tekevät ihmeitä.

Jos käytät WordPressiä, kannattaa samalla tarkistaa myös:

  • Onko teemasi ajan tasalla?
  • Tarvitseeko sivupohjia hioa paremmin mobiiliin?
  • Toimivatko kuvat ja lomakkeet niin kuin pitää?

4. Entä uutiskirje ja some?

Kevät on loistava aika aktivoitua myös viestinnässä. Jos uutiskirje on ollut vasta ajatuksena, ehkä nyt on hyvä hetki lanseerata se? Tai jos some on jäänyt talviunille, yksi hyvä julkaisu voi jo herättää algoritmit – ja seuraajat. Aloita vaikka yhdellä postauksella, joka kertoo että kevät tuo uutta!

5. Tarvitsetko apua kevätsiivouksessa?

Jos tuntuu, että verkkosivujen kevätsiivous ei mahdu omaan kalenteriin tai et ole varma mistä aloittaa, autan mielelläni. Voimme tehdä yhdessä pienen raikastuksen, tarkistaa toimivuuden tai päivittää yksittäisiä osia – ilman että koko sivusto menee remonttiin.

Tai jos haluat aloittaa itse, mutta tarvitset vähän sparrausta, laita viestiä. Ei tarvitse jäädä yksin pölyrätti kädessä digin nurkkiin.

Kevät on hyvä hetki antaa verkkosivuillesi vähän huomiota, rakkautta ja raikasta ilmaa. Pienillä muutoksilla voi olla suuri vaikutus – ja mikä parasta, niitä voi tehdä vaikka kahvikupin ääressä, ulkona keväästä nauttien.

Kaipailen apua sivujeni kevätsiivoukseen…
Haluaisitko tehdä pieniä päivityksiä, raikastaa ulkoasua tai ihan vain varmistaa, että kaikki toimii niin kuin pitää? Lähetä viesti, niin katsotaan yhdessä, mitä voisi tehdä. Ei sitoumuksia – saat rauhassa päättää, lähdetäänkö hommiin.

Kevyt yhteydenotto (#5)